SuperMind

Forelskelse og sex

Forelskelse – er det ligesom narkotika?

Når du er forelsket, udsender din hjerne nogle stoffer, der virker lidt som narkotika. De hedder endorfiner. De giver dig en følelse af lethed og overstadighed, og du føler dig helt helt afhængig af ham eller hende, som du er forelsket i.

Kærlighed – når det ikke kun er kærligt

Der er op- og nedture i alle kæresteforhold. Det er helt almindeligt, at man ikke er enig om alt – selv når man elsker hinanden. Men de fleste konflikter kan heldigvis overkommes. Nogle oplever dog, at forholdet udvikler sig til fysisk eller psykisk vold. 6,5 % af alle piger mellem 16-24 år blev i 2011 udsat for vold i et parforhold, mens det gælder for 3,5 % af drengene. Har du oplevet vold i dit parforhold, er det vigtigt at tale med nogen om det, som du er tryg ved. Vil du hellere tale anonymt med nogen, kan du finde kontaktsteder under Links.

Ugengældt kærlighed

Er du forelsket i en, som ikke gengælder dine følelser? Så er du ikke alene! Desværre oplever de fleste af os ulykkelig kærlighed på et tidspunkt. Der er desværre ikke en mirakelkur til at komme sig over forelskelsen, og det er forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tager at komme sig. Husk: Det er ok at være ked af det, og det hjælper at tale med andre om sin sorg.

Vidste du – om sex?

  • at kun halvdelen af unge på 16 år har haft sex
  • at 76 % bruger prævention første gang, de har sex
  • at 34 % har oplevet, at de har fortrudt ovenpå et samleje
  • at 10 % af de 15-24-årige har oplevet at føle sig presset til at gøre noget, de ikke havde lyst til
  • at næsten hver 10. ung mellem 14-24 år sælger seksuelle ydelser for penge, alkohol eller tøj
  • at hver fjerde har haft en sexsygdom, inden de fylder 25 år

Den første gang

Mange unge tror, at alle unge har haft sex, men faktisk er det kun 50 % af unge 16-årige, der har haft sex. Hvornår du er klar til at have sex, er der ikke noget godt svar på. Forelskelse og sex hænger ikke nødvendigvis sammen, men de fleste har det bedst med at have sex med nogen, de er trygge ved – især første gang. Det vigtigste er at mærke efter, om du har lyst!

Sex og grænser

Sex skal være frivilligt for begge parter – og det skal være rart! Det er helt almindeligt at være usikker på, om din måde at røre ved din partner ”er den rigtige måde”, men er du i tvivl, om du har lyst til at ”gå videre”, så mærk efter en ekstra gang. Og husk – du har altid ret til at sige stop.

Sex – når det ikke kun er for sjov

10 % af de 15-24-årige har oplevet at føle sig presset til noget seksuelt, som de ikke havde lyst til, og 34 % har fortrudt ovenpå et samleje. Hver person har sine grænser, og det er vigtigt, at du mærker efter, hvor dine går. Husk at det er dig, der bestemmer, hvem der skal røre ved dig, hvordan du vil røres, behandles og omtales! Hvis du har haft en dårlig oplevelse, er det vigtigt at tale med nogen om det og måske også at få professionel hjælp. Find hjælpemuligheder under Links.

Links:

Sexlinjen for unge

Sex og Sundhed

Ung på Linie

Girltalk

Børns Vilkår

Cyberhus

Linien

Rådgivning til kvinder udsat for vold